Nem volt itthon kakukkfüvem és fehérrépám, és a végén elfelejtettem a mustárt és a paradicsompürét, de eszméletlenül fincsi lett! Samu is evett két gyerektál krumplit (mostanában valamiért nem eszik húst, semmilyen formában :( )
Köszönetet a receptért Zsuzsinak!
8 kisebb szelet marhahús
2 nagy fej hagyma
2 nagy fej hagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
fél cső kápia paprika (ja ez azt sem tudom mi pontosan, egy kis sima paprikát raktam bele helyette)
2-3 gerezd fokhagyma
friss rozmaring
kakukkfű
só, bors, olaj
egy teáskanál mustár
egy teáskanál paradicsompüré
2-3 dl száraz vörösbor
A húst forró olajban elősütöm. Ha már kérget kapott, aládobom a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, a kisebb kockákra felvágott répaféléket, a rozmaringleveleket, kakukkfüvet. Sóval, borssal ízesítem, aláöntöm a bor felét és fedő alatt kisebb lángon párolom-sütöm. Amikor már majdnem puha, beledobom a kis kockákra vágott paprikát, belekeverem a mustárt és paradicsompürét. Ha elfőné a levét, mindig kevés vörösborral pótolom. Akkor van kész, ha a hús megpuhult, a zöldségekből pedig sűrű szaft keletkezett.
A körethez:
1 kg krumpli
8 gerezd fokhagyma
rozmaringlevelek
5-6 dl tejszín
tetejére vajdarabkák.
só, bors, esetleg reszelt parmezán
A krumplit nyersen vékony lapokra vágom. Kiolajozott, nagy tepsibe elkezdem lerakni úgy, hogy egy-egy réteget megsózok, megszórok vékony szeletekre vágott fokhagymával, pár levél rozmaringgal és sóval. Ha a rétegezéssel megvagyok, a halom tetejét megszórom frissen őrölt borssal és ráöntök annyi tejszínt, hogy majdnem ellepje. Rávágok pár vékony szelet vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva közepesen forró sütőbe tolom, és kb. negyven percig- amíg a krumpli megpuhul -sütöm. Ekkor leveszem a fóliát, ha akarom, megszórom parmezánnal és erősebb lángon aranysárgásra sütöm. Akkor jó, ha a krumpli egészen felszívja a tejszínt, ami krémes fehér mártássá alakul.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése